Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.6.2011, Jana Bártová, fejeton
Vzhledem k častým diskuzím a poznámkám na toto téma jsem se rozhodla sepsat krátký seznam modelových situací, kdy je nejlepší se focení pro jistotu vyhnout. Třeba se v něm taky najdete, a pokud ne, třeba vás pobaví!
zdenek.falar (12) | 13.6.201112:44
Vždy, když čtu zdejší komentáře Janiných fejetonů, říkám si, jakou měl Karel Čapek děsnou kliku, že nežil ve věku Internetových médií a své fejetony, později sebrané do knížky Zahradníkův rok, musel publikovat na papíře.
Odpovědět0  0
kubiii (499) | 13.6.201112:49
Jo jo, celej Čapek! Fejeton jako z učebnice! Kukadla mi vypadávají z důlků... :D

Ale jestli to byla ironie, tak dobrý!!!
Odpovědět0  0
J. Vich | 13.6.201115:48
Tedy nezlobte se na me, ale ted musi Capek rotovat v hrobe jak ucastnik mistrovstvi Evropy ve valeni sudu. A zrovna Zahradnikuv rok, vec, ktera je totalne ctiva i pro cloveka, ktery o zahradniceni nezajima, dana do kontextu k nize uvedenemu vs. tento antifejeton slecny autorky?

Mate ale pravdu, ze mel Capek stesti, ovsem v jinem ohledu. V dnesni internetovych se uz cte tak malo ­(oproti te jeho­), ze by mohl byt tim nezajmem tezce zasazen.
Odpovědět0  0
coulomb (55) | 13.6.201116:06
Psát v těchto diskusích o Karlu Čapkovi je nesmysl. Ten pán totiž psal spisovnou češtinou a navíc měl neuvěřitelně velkou slovní zásobu a silnou empatii, což se o mnohých diskutérů říci nedá. Jeho fejetony vyšly v mnoha jiných knihách než v Zahradníkovu roku.
Odpovědět0  0
Majkkl (45) | 14.6.201116:02
... no, srovnávat dílo Karla Čapka s těmito zápisky, trochu nepřiměřená nadsázka, ne?
Odpovědět0  0
ivankap (2) | 12.6.201110:34
Dobrý den, co kdyby redakce DIGIMANIE zřídila ještě jeden sloupek a tam by se mohli Ti zdejší, chytří projevit? Ono se to dobře kritizuje, když člověk nemusí napsat dejme tomu 500 slov v souvislých větách a v několika odstavcích. Pište a fotografujte dál, děláte to přeci hlavně pro sebe.
Odpovědět0  0
J. Vich | 12.6.201111:29
Jenze to jste prave trefila hrebik na hlavicku. V textech autorky je, zejmena v poslednich tydnech, zcela patrno, ze proste ­"musí napsat 500 slov v souvislých větách a v několika odstavcích­". Musi, prestoze nema o cem ­(a prestoze na to nema ani stylisticky, ani slohove ­- ale to uz je jina vec­). Vysledek je takovy, jak jiz bylo komentovano vice lidmi nize. A to je to, co je zde zpochybnovano, naprosto pravem.

A dodam jeste jednu vec. Provokujete tvrzenim, ze si zde prispevatele pisi hlavne pro sebe ; i kdybste do jiste miry mela pravdu, nejsou snad tyto skutecne trapne, prazdne, radobyzurnalisticke exhibice slecny autorky timtez, vynasobenym deseti? Pokud si odpovite nezaujate, zaroven se tim dostanete blize k pochopeni toho, co se zde nelibi.
Odpovědět0  1
ivankap (2) | 12.6.201114:01
Dobré odpoledne, nehodnotil jsem kvalitu oněch fejetonů, ne vždy se Vám vše podaří. Šlo mi hlavně o to místo pro nespokojené, kde by se mohli realizovat a ukázat, jak se to má dělat. Já, pokud se mi něco nelíbí, tak to vickrát nečtu, maximálně tam dám špatnou známku. Kritiku si mohu dovolit tam, kde to umím líp a mohu to dokázat.
A na závěr, nejsem ženská. A stále ještě žijeme v České republice, kde je úřední jazyk čeština. Ta používá ve psané formě taková znaménka, třeba nad ř, š, č atd. Zkuste to. Nic ve zlém.
Odpovědět1  0
Sagvann | 22.7.201120:48
Prosím Vás Ivane, snad si nemyslíte, že by ti nespokojenci nebyly schopní vypotit takový článek jako slečna Jana. To opravdu není žádný um. S tou kritikou taky nemáte pravdu, copak každý filmový kritik je zároveň režisér? Copak nemůžu říct ­- tahle fotka se mi nelíbí pokud nejsem profi fotograf?
Odpovědět0  0
kubiii (499) | 11.6.201123:40
Prosím vás, proč je tato slátanina v rubrice fejeton??? Chápu, že slečna nebo paní má za úkol vypotit jeden článek týdně, ale než něco tak ubohého, je lepší vzdát se honoráře a počkat na polibek múzy!!!

Jak tu bylo zmíněno, těžko s některým z napsaných bodů polemizovat, ale vydávat to za článek na Digimanii mi přijde krajně nedůstojné :(
Odpovědět0  0
kubiii (499) | 11.6.201123:51
Ještě dodávám, že diskuzi níže jsem si detailněji pročetl až posléze a jsem rád, že je tu více těch, kteří se nad úrovní textu zamysleli a patřičně ji ocenili!

Pokud máte na dm takovou nouzi o články, tak rád posloužím, nejsem sice takový odborník přes focení, ale přinejmenším dokážu dodržet daný útvar a nenutit čtenáře po dvou řádcích překliknout na nejbližší reklamu na hubnutí... ačkoliv, možná právě o to tu šlo... :DDD
Odpovědět0  0
Tchutcho (1037) | 11.6.201122:06
S manželkou,či přítelkyní je to vždycky špatný,v dešti a bez ochrany,obzvlášť s plastovým stativem a ke všemu,když jsou všici společensky unavený.
Odpovědět1  0
kubiii (499) | 12.6.20110:18
Krátce, výstižně a ještě s vyšší vypovídající hodnotou, než má ten samotný ­"fejeton­"! :D
Odpovědět0  0
busy (4706) | 10.6.201114:08
Alebo skor iba variacia na dovod ­"1. S manželkou nebo přítelkyní za zády.­":
Vidim pre sebou fotograficky velmi zaujimavu scenu, ktora stoji za vyfotenie. Sucastou sceny je aj nejaka pekna slecna ­(vecsinou hlavny dovod preco je scena zaujimava, priznajme si to:­) ­). Vytiahnem fotak, namierim ... a manzelka alebo priatelka divajuca sa na to co robim ­(a srsiaca ziarlivostou, priznajme si to:­) ­) hned spusti: Preco fotis tu slecnu, a naco ju fotis, a okamzite vymaz tu fotku, a ty ma uz nemas rad ked si tu fotis ine ... a tak podobne :­)­)­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 10.6.201115:02
A co takhle pritelkyni­/manzelku fotografku? :­-­)
Odpovědět0  0
rumpeak (45) | 11.6.201116:31
Naprosto souhlasím. Vyfocení jedné hezké slečny loni v Chorvatsku teleobjektivem, když se sprchuje na pláži ­(mimochodem fotka se mi moc líbí­) mě stálo opravdu spoustu nepříjemných chvil :)
Odpovědět0  0
coulomb (55) | 11.6.201116:49
Pokud je ta slečna opravdu pěkná, dá se i nějaká ta nepříjemnost za cenu pěkného snimku, vytrpět.
Odpovědět0  0
jiriko (16) | 13.6.201120:58
V tom případě se doporučuje zavčas manželku nebo přítelkyni vyměnit ...
Odpovědět0  0
Majkkl (45) | 10.6.201110:39
věčná škoda Franty Richtera, jak se ty jeho fejetony a zamýšlení četly... bohužel už však není mezi námi...
Odpovědět0  0
Majkkl (45) | 10.6.201110:38
- kdy nepsat. Tedy například, když fakt není o čem...
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 10.6.201110:26
Tyto případy jsou sice možné, ale já znám ještě jeden,
,,Když se mi mechce,,
Jsem tvor líný, prostě chlap.
Nejraději mám ze všech sportů gaučing a to se pak těžko něco fotá. I když slunko sem tam prosvítí má tři roky nemytá okna a díky chromatickému posunu prozáří zeď obýváku zajímavým světlem Možná sáhnu po mašině a udělám to ,,Mistrovské blik,, ale to už musí být.
Jinak většinou to opravdu stojí za prd.
Když se nechce, není co !!!
Odpovědět0  0
coulomb (55) | 10.6.201110:16
Mám zkušenost kdy určitě nefotit jak se to stalo mně. V Paříži večer na Montmartru na náměstíčku s umělci. Zabral jsem se do předvečerní atmosféry a hledal vhodný záběr. Mezi tím mi za zády odešla celá výprava, s kterou jsem tam byl. Kdo to tam znáte, víte, že mohli odejít mnoha uličkami odtud vedoucími. Francouzsky neumím, němčinu Frantíci neradi, takže jsem se vydal nazdařbůh. Ještě, že jsem věděl kde parkuje autobus. Ale těch pár desítek minut nikomu nepřeju.
Odpovědět0  0
libb (58) | 10.6.20118:10
Koukám, že byl na krku termín a žádný nápad? Sice asi těžko kterémukoliv bodu vytknout pravdivost, na druhou stranu takhle nečtivý článek se vám ještě nepovedl.
Jen dvě poznámky: ad 7 ­- čím fotíte, že hrozí ­"stržení závitu při nasazení objektivu­"?
ad 8 ­- bezvýhradný souhlas. V dnešní době, kdy každý má fotomobil a kompakt se bojím dát si trochu do čenichu, aby pak nebyly všude fotky ­(doplnil bych, že když už se fotí, tak velice pečlivě zvážit, co zveřejním)
Odpovědět0  0
Václav Brabec | 10.6.20118:06
Taky je dobré nefotit čtyři metry pod hladinou bez podvodního pouzdra nebo z balonu bez popruhu kolem krku, popřípadě prostitutku s pasákem v Palermu na náměstí. Jsou desítky situací kdy je lepší nefotit. Ale jsou miliony situací kdy je dobré fotit. Na druhé straně jsou situace kdy je lepší nepsat. Třeba když mě zoufale nic nenapadá a já vím, že musím. Když nedokáži dobře uchopit poměrně nosné téma. Když nechápu co je to slohový útvar zvaný fejeton neboli podčarník. Naposledy tady bylo dobře když jste psala o fotografování svateb. No a ilustrační fotografie má s tématem psaného textu společné co? Nějak mi uniká meritum věci. Vidím jen Svratku pod hrází brněnské přehrady a torzo Hitlerovy dálnice v pozadí. Špatné i do rodinného alba. Tak a teď vy pane Zemku. Chválit a chválit. :­-­)
Odpovědět0  0
V. Jiřička | 10.6.20118:19
Naprostý souhlas ! Tohle plácání o ničem je na úrovni slohové práce žáka sedmé třídy.
Odpovědět0  0
J. Vich | 10.6.20119:59
Je skutecne fascinujici, jak bezdeny je upadek techto textu ­- jakkoliv je tezke predstavit si pri cteni kazdeho predesleho, ze by mohlo byt jeste hur. Muze. Nesohulasim s predeslymi dvema prispevky ve dvou vecech. Ve smyslu konzistence myslenek v textu prezentovanych je to na urovni prvniho stupne ­(slohovka pataka, ktery si chce jit co nejdriv hrat s kamarady a rychle odflakne domaci ukol a je mu jedno, ze to bude za 4­). Druhou veci je dlouhodoba uroven techto radobyfejetonu ­- posledni slusnejsi se zde objevily v unoru lonskeho roku, od te doby to jde jen pomalu dolu, v poslednich tydnech rychleji.

Podivam­-li se na fejeton take jako na odlesk subjektivniho dusevniho sveta pisatele v konfrontaci s vybranym temtem­(y­), pak je to v pripade JO smutne prazdna krajina ­(a autorka bohuzel naprosto postrada soudnost i sebereflexi­). Tyto prazdne texty jednoznacne patri do nekonecneho sveta prazdnych blogu slohovych diletantu, nikoliv na jeden z nejlepsich foto­-serveru u nas. Dalsi dily jiz ani nebudu zkouset cist, dusevni s­/m neprovozuji.
Odpovědět0  0
strecha (65) | 10.6.20111:30
Ono je lehke rezignovat v techto pripadech a vzdat se foceni. Jenomze to by pak nebyla takova vyzva. Kdyz se mi navic podari, i pres neprizen laickeho okoli, poridit zajimavy zaber, tak me nekolikanasobne vice potesi, nez kdyz bych mel na to klid a cas. Nejdulezitejsi je schopnost ignorovat okoli a natolik je svoji ignoraci otravit, ze pro priste si daji pokoj. V opacnem pripade hrozi, ze to netolik zosklivy foceni, ze fotak nakonec skonci ve skrini a seda jen na nej prach. Sam jsem uz par krat pristihl, ze brasnu radeji necham doma, protoze nemam naladu na sledovani znudenych obliceju sveho okoli.

Jinak foceni s puvodni fotovybavou je obcas docela sranda. Teprve tehdy zjisti jak byl tehdy zaslepeny a nepripoustel si nektere nedostatky. Pak teprve nekolikanasobne doceni soucasnou techniku. Zvykly ze zrcadlovky na siroke nastaveni prakticky cehokoliv jsem na starem UZ prakticky v koncich. Zjistuji jen ce vsechno nejde a co bych kdybych. Vlastne si ani nedokazu predstavit jak jsem s tim tenkrat mohl zit.

Trochu odbocim: neni nahodou na fotce dostaveny levy breh pod brnenskou prehradou? Letos jsem se jeste pod prehradu nedostal, takze si uz nejsem uplne jisty jak to tam ted vypada.
Odpovědět0  0
kubiii (499) | 12.6.20110:27
Jak dostavěný? Oni tam něco stavěli? Mám to od baráku kousek, ale nevšiml jsem si, že by se tam něco dělo ­(což neznamená, že ne...­). Jinak je to samo fotka z hráze, tk a barvičky ok, kompozičně mi přijde ale hodně nepovedená... :)
Odpovědět0  0
strecha (65) | 12.6.201121:21
opravovali tam kamenou dlazbu na levem brehu a jeste navic bagrovali dno reky tesne pod prehradou. Ale to uz bylo nejspis minuly rok...jenze od te doby jsem tam za dne jeste nebyl.
Odpovědět0  0
kubiii (499) | 13.6.201113:02
tak to jsem ani nezapsal, holt kovářova kobyla... :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.